24 mei 2019: ROVA Zwolle

Op een zonnige vrijdag in mei vond de eerste Young NVRD bijeenkomst van 2019 plaats. Het thema was: ‘Afvalscheiding op en met scholen’. Een onderwerp waar de Rova zich voor inzet en veel ervaring mee heeft. Rova gaf een presentatie over hun ‘Groentour’ en Rik Hardenberg van Rova deelde zijn juridische kennis over afvalinzameling op scholen. Verder sprak Ilse van den Breemer, van Suez, over de rol van een inzamelaar van bedrijfsafval en afvalscheiding op scholen.

YP 24-05-2019 2

Groentour - Rova
De ‘Groentour’ is een initiatief van Rova om op een leuke manier kinderen wat over afvalscheiding en duurzaamheid te leren. Het is een veelzijdig educatieprogramma inclusief bustour met film. Schoolklassen worden met de bus opgehaald en naar Rova gebracht voor een rondleiding over het terrein. Ook krijgen ze les over afvalscheiding en duurzaamheid met hierbij veel interactieve momenten. Natuurlijk zit er ook een quiz bij om de hersens verder te prikkelen.

Juridische achtergrond
Na de interactieve les afvalscheiding, nam Rik Hardenberg ons mee in het juridische verhaal rondom afvalscheiding op scholen. In een korte presentatie vertelde hij over de te nemen juridische stappen om als inzamelaar bij scholen aan de slag te gaan. Hoe moet je bepaalde zaken opnemen of opschrijven in de Afvalverordening om als gemeente gescheiden afval in te zamelen? Kortom, hoe zorg je ervoor dat alles legitiem gebeurt.

Suez
Tot slot was het woord aan Ilse van den Breemer van Suez. Zij vertelde over de rol die Suez inneemt bij de gescheiden inzameling op scholen. Een ontwikkeling waar zij achterstaat, maar waar qua regelgeving nog wel wat valt te verbeteren. Vanuit het publiek waren er veel vragen over hoe Ilse de ontwikkelingen volgt en wat haar opinie op deze trend is.

Na het inhoudelijke programma bij Rova werd er geborreld op het terras. Hier werd het informatieve gedeelte geëvalueerd en was er gelegenheid om de laatste zaken rondom afvalgebied in Nederland te bespreken.

Wil je ook een Young NVRD bijeenkomst bijwonen? De volgende is op vrijdag 30 augustus. Je kunt je nu aanmelden voor Young NVRD én de bijeenkomst, via Suzie van de Pas: vandepas@nvrd.nl

 

 

 

).