Wat houdt je functie in?
Het is een brede functie waarin ik me vooral bezig houdt met het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Dit houdt o.a. het volgende in: het bijhouden van de productbladen, het ontwikkelen van nieuwe producten, gemeenten motiveren om in te zetten op de circulaire economie en meedenken over de visie en rol van de afvalbranche.
Wat zijn jouw drijfveren om in deze branche te werken?
Mijn grootste drijfveren zijn dat ik graag impact wil maken en een bijdrage wil leveren aan de circulaire economie. De afvalbranche is een branche waar heel veel gebeurd en die een belangrijke rol speelt in de circulaire ketens. Ondanks dat het nog veel uitdagingen met zich mee brengt, vind ik het enorm interessant om mij hiermee bezig te houden.
Hoe ervaar je het werken in de branche tot nu toe?
Het is een uitdagende en interessante branche waar veel ontwikkelingen op gang aan het komen zijn. Toch moeten er ook nog veel stappen gezet worden om echt impact te gaan maken, daar werken we hard aan. Het is een zoektocht naar waar de circulaire economie heen moet en daarin zijn de samenwerkingen in de ketens essentieel. Daarom is het extra uitdagend en leuk om met de verschillende partijen in de keten te schakelen.
Ik heb industrieel product ontwerpen gestudeerd aan de Haagse Hogeschool met een specialisatie in packaging development & duurzaamheid. Na mijn studie ben ik in BlueCity gaan werken met mijn startup Flip the City. Bluecity is een circulaire hub in Rotterdam waar veel bedrijven zich richten op het herwaarderen van reststromen. Via deze weg ben ik in aanraking gekomen met de afvalbranche en zo is ook mijn interesse in de rol als productontwikkelaar bij een afvalinzamelaar ontstaan. Nu ik voor een afvalinzamelaar werk gaat er een wereld voor me open!
Wat maakt jouw baan in deze branche zo tof?
De functie is nieuw binnen Cyclus waardoor ik de vrijheid kreeg om dit deels zelf in te vullen. Enerzijds ook een flinke uitdaging waardoor ik veel ben gaan netwerken met de branche om erachter te komen waar de behoefte ligt met betrekking tot productontwikkeling. Dat is ook wat de functie zo leuk maakt. Het is heel divers. Veel regelen voor en het opzetten van projecten, maar ook veel inspirerende sessies bijwonen waarin kennis uitgewisseld wordt.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Mijn gemiddelde werkdag varieert: de ene dag ben ik op bezoek bij een collega-organisatie, zoals Irado of een aandeelhoudende gemeente, zoals Gouda. De andere dag schrijf ik een nieuw projectvoorstel voor gemeente Krimpen aan den IJssel en sluit ik aan bij verschillende overleggen over een project, bijvoorbeeld voor een circulair ambachtscentrum in Krimpenerwaard. Daarnaast is het maken van verslagen en presentaties ook onderdeel van mijn rol en ben ik veel bezig met het opzetten van pilots. Tussendoor houd ik mij nog bezig met netwerken en het opdoen van kennis door in gesprek te gaan met nieuwe initiatieven en platforms.
Kijkend naar de toekomst, wat hoop je te bereiken met je werk?
Ik hoop dat het mij lukt om in de toekomst Cyclus een belangrijke rol te geven in de circulaire economie. Concreet houdt dit in dat we nieuwe circulaire producten inzetten, zoals het verbeteren van de kwaliteit van grondstoffen door middel van kwaliteitscontroleurs, afvalcoaches en interventies. Maar ook het opzetten van een demontagehal voor grofvuil om daarmee een nieuwe circulaire stap in de keten te creëren.