Pagina
delen
Veiligheidsmonitor
De afvalbranche staat al jarenlang in de top 3 van meest onveilige sectoren. Van deze podiumplek willen we graag af.
Pagina
delen
We streven hierbij naar goede samenwerking met andere organisaties, zodat er een branchebrede aanpak op het gebied van veiligheid volgt. Het inzicht in het aantal (bijna) ongevallen en de aard van de incidenten is essentieel om goed beleid rondom veiligheid te kunnen formuleren. Daarom hebben wij de Veiligheidsmonitor ontwikkeld, die we samen met WENB uitrollen.
Na jaren de ongevallenenquête te hebben uitgevoerd onder onze leden is deze medio 2024 geëvolueerd tot een branchebrede veiligheidsmonitor. Deze monitor is niet alleen veel efficiënter in gebruik, hiermee halen we ook nóg meer inzichten op zodat branchebreed veiligheidsbeleid verder kan worden aangescherpt. Zo krijgen we nu ook inzicht in incidenten rondom agressie en geweld, en krijgen we door het gebruik van basisrisicofactoren (BRF’s) meer sturingsinformatie op beleidsmatig gebied, zowel op organisatie als brancheniveau.
Hoe hoger de dekking binnen onze branche, des te betrouwbaarder is ons beeld. Jaarlijks vatten we de algemene inzichten samen in een rapportage.
Doe mee!
Met de branchebrede veiligheidmonitor
Stappenplan voor deelname
Om deel te nemen aan de branchebrede veiligheidsmonitor doorloop je de volgende stappen.
Stap 1
Meld je aan via onze website
Stap 2
Reserveer tijd bij je leverancier
Stap 3
Neem deel aan onze webinar
Stap 4
Blijf op de hoogte dankzij onze updates
Stap 5
Heb je vragen? Stel ze gerust
Veelgestelde vragen
Hoe is de vertrouwelijkheid van de gegevens geborgd?
Alle data, zowel van de ongevallen als persoonsgegevens, wordt vertrouwelijk behandeld. In een verwerkersovereenkomst worden de afspraken rondom het verwerken van data vastgelegd. De data wordt nooit aan derden verstrekt en zal alleen worden gebruikt ten behoeve van de veiligheidsmonitor.
Hoe is de veiligheid van de software geborgd?
Wij maken gebruik van de software van BusinessMonitor. Zij zijn ISO 27001 gecertificeerd.
Hoe zit het met back-ups?
Er wordt ieder uur een back-up gemaakt en dagelijks op een remote locatie bewaard.
Wat zijn basisrisicofactoren (BRF's)?
Basisrisicofactoren (BRF’s) zijn de meer structureel aanwezige grondoorzaken van feitelijk onveilige situaties. Het goed benoemen van de BRF’s geeft inzichten en helpt om zaken meer structureel en systematisch aan te pakken dan alleen door middel van symptoombestrijding.