Wanneer we binnen de afvalbranche allemaal dezelfde taal spreken, gaat het delen en vergelijken van informatie een stuk eenvoudiger.

Daarom heeft een team van specialisten, in opdracht van de NVRD, een gemeenschappelijke taal ontwikkeld voor alle organisaties die werken in de afvalbranche. Deze taal vormt het ‘Stamdatawoordenboek Afvalbranche’. Een richtlijn waarin we met elkaar afspreken welke unieke code we meegeven aan bepaalde datapunten.

Doel van het stamdatawoordenboek
Doordat iedereen dezelfde unieke codes gebruikt, is data eenvoudig met elkaar te delen en te vergelijken. Wanneer je dit woordenboek volledig integreert en leidend maakt in je eigen systemen, kan dit het aanleveren van data aan bijvoorbeeld de Benchmark Huishoudelijk Afval en het CBS aanzienlijk eenvoudiger maken.

Zo gebruik je het woordenboek
Er zijn 5 manieren om het woordenboek te gebruiken:

  • Optie 1: Zoeken in het woordenboek. Binnenkort is het op deze pagina mogelijk om op basis van een woord of code in het woordenboek te zoeken.
  • Optie 2: Exporteer het woordenboek naar Excel. Let op, mutaties in het woordenboek worden niet automatisch doorgevoerd in de gedownloade Excel. Deze Excel gebruik je om met je collega’s te delen of om rapportages op te stellen, bijvoorbeeld voor de Benchmark Huishoudelijk Afval.
  • Optie 3: Download het woordenboek in JSON-format. Dit format kan gebruikt worden in rapportagetools, zoals Power BI of Qlik.
  • Optie 4: In de nabije toekomst bieden een aantal softwareleveranciers de mogelijkheid om het gedownloade JSON-format te importeren in hun software.
  • Optie 5: Het woordenboek wordt binnenkort door een aantal softwareleveranciers integraal beschikbaar gesteld vanuit hun software. Dit betekent dat je dan altijd naar de meest actuele versie van het woordenboek kijkt.

Stamdata-woordenboek afvalbranche

Overzicht in Excel

Iedereen dezelfde taal

Eenvoudiger data delen

Beter data vergelijken

Downloaden

Benchmark Huishoudelijk Afval
Wil je het woordenboek inzetten om het aanleveren van data aan de Benchmark Huishoudelijk Afval te vereenvoudigen? Download dan hieronder de technische documentatie.